Επίσκεψη του τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου και της Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα πολυπολιτισμικά σχολεία της Κυψέλης: «Οι άνθρωποι κρατούν όρθιο το δημόσιο σχολείο και λειτουργούν ως θεματοφύλακες της συμπερίληψης»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων, η Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, και ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Γιώργος Ψυχογιός, επισκέφθηκαν τα συστεγαζόμενα σχολεία 21ο Δημοτικό – Λέλα Καραγιάννη και 165ο Δημοτικό Σχολείο Κυψέλης, όπου συνομίλησαν με τις Διευθύντριες και τους εκπαιδευτικούς των δύο σχολείων.

Η Κυψέλη αποτελεί μια από τις πιο ζωντανές και πολυπολιτισμικές γειτονιές της Αθήνας, με τα σχολεία της να αντικατοπτρίζουν τη σύνθεση του πληθυσμού. Όπως τόνισαν οι εκπαιδευτικοί, το 80% των μαθητών προέρχεται από μεταναστευτικό υπόβαθρο, γεγονός που απαιτεί ενισχυμένη υποστήριξη τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ωστόσο, το κράτος δείχνει να αποσύρεται από τις βασικές του ευθύνες, αφήνοντας τα σχολεία να λειτουργούν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εκπαιδευτικών και της σχολικής κοινότητας.

Οι εκπαιδευτικοί ανέδειξαν τις τραγικές ελλείψεις στις κτηριακές υποδομές, με αίθουσες διδασκαλίας να λειτουργούν σε ακατάλληλους χώρους, όπως δίπλα σε λέβητες ή μέσα σε πρώην κυλικεία και γκαράζ. Επιπλέον, η έλλειψη χώρων στερεί από τα παιδιά βασικές παροχές, όπως τα σχολικά γεύματα, τα οποία δεν διανέμονται λόγω ανεπάρκειας εγκαταστάσεων.

Τα σχολεία της περιοχής αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, καθώς ο Δήμος αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες τους λόγω έλλειψης πόρων. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε περαιτέρω απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα ακόμη και οι σχολικές γιορτές να πραγματοποιούνται χάρη σε χορηγίες, μετά από παρακλήσεις των εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικοί τόνισαν ότι το κράτος αποσύρεται από τη στήριξη του δημόσιου σχολείου, οδηγώντας σε συγχωνεύσεις σχολείων, ελλείψεις στην παράλληλη στήριξη και αυταρχικές πολιτικές, όπως η επιβολή της αξιολόγησης με τιμωρητικό χαρακτήρα, που δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των διαπολιτισμικών σχολείων. Αντί η αξιολόγηση να στοχεύει στη βελτίωση των δομών, εφαρμόζεται ως εργαλείο ελέγχου, οδηγώντας ακόμη και σε διώξεις εκπαιδευτικών.

Ο Γιώργος Ψυχογιός τόνισε: «Το δημόσιο σχολείο δεν είναι οι τοίχοι του, αλλά οι άνθρωποι που το κρατούν όρθιο. Η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει την εκπαίδευση, να επενδύσει στην ένταξη, να εξασφαλίσει την πρόσβαση όλων των παιδιών στη γνώση και να προστατεύσει τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών».

Η Ράνια Σβίγκου ανέφερε: «Η αξιολόγηση δεν μπορεί να γίνεται με τιμωρητικό τρόπο, πρέπει να ξεκινά από τις δομές και να λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες κάθε σχολείου. Χρειαζόμαστε ενίσχυση των εκπαιδευτικών δομών, όχι απαξίωσή τους».

Οι δυο τους δεσμεύτηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι στο πλευρό των εκπαιδευτικών και θα στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά τους:

  • Μόνιμες προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων.
  • Στήριξη των συμβασιούχων και αναπληρωτών, που παραμένουν σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας.
  • Δημιουργία δομών στέγασης για εκπαιδευτικούς στα νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, ώστε να στηρίζονται οι εκπαιδευτικοί.
  • Ενίσχυση του θεσμού των πολιτιστικών διαμεσολαβητών, για να διευκολύνεται η επικοινωνία με τις οικογένειες των μαθητών μεταναστευτικού υπόβαθρου.

Η επίσκεψη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα σχολεία της Κυψέλης ανέδειξε ότι, παρά τις δυσκολίες, το δημόσιο σχολείο, παρά τις φοβερές αντιξοότητες, παραμένει ένα «φως μέσα στη σκοτεινιά», χάρη στην αφοσίωση και το μεράκι των εκπαιδευτικών. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Καμία κοινωνική ομάδα δεν πρέπει να μείνει ανυπεράσπιστη. Η δημόσια εκπαίδευση είναι θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής και πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *