Γ. Ψυχογιός: Πρέπει να επικεντρωθούμε στην πολιτική τόσο στο εσωτερικό μας όσο και σαν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Ψυχογιός, ήταν καλεσμένος του Γ. Βαθιώτη στην εκπομπή «Χωρίς Χρώμα» του τ/σ ΑΡΤ, ακολουθούν σημεία από όσα είπε:

  • Έντεκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, θυμόμαστε και τιμούμε τη μνήμη του. Η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει την ανάγκη για συνεχή αγώνα κατά του φασισμού, του ναζισμού και της ακροδεξιάς, που δυστυχώς σηκώνουν κεφάλι και στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Είναι καθήκον μας να προασπίσουμε τις αξίες της ισότητας και της αλληλεγγύης, και να εργαστούμε για τη μείωση των ανισοτήτων που τρέφουν αυτά τα φαινόμενα.
  • Η αντιφασιστική πορεία μας υπενθυμίζει ότι δεν ξεχνάμε τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής και ότι η νεολαία μας πρέπει να είναι προσεκτική απέναντι σε λαϊκισμούς και εύκολες λύσεις. Ο αγώνας για μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία είναι καθημερινός.
  • Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι το κόμμα πρέπει συγκροτημένα και ομαλά να προχωρήσει στις διαδικασίες που προβλέπονται, να επικεντρωθούμε στην πολιτική κι όχι την παραπολιτική, να σταματήσει η στοχοποίηση μελών με απαράδεκτες εκφράσεις, όπως «κουκουλοφόροι», «πραξικοπιματίες», «εκτροπή», «νομενκλατούρα», αλλά και φράσεις για «γκεμπελίστικες πρακτικές», για διαγραφές, κλπ. 
  • Σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, είναι επιτακτική ανάγκη να επανέλθουν οι δικλείδες ασφαλείας που έχουν αρθεί. Οι 100.000 προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί για το 2024, οι οποίοι δεν αφορούν την πρώτη κατοικία, είναι ανησυχητικοί. Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι θεμελιώδης, καθώς είναι το “κεραμίδι” πάνω από το κεφάλι μας.
  • Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες θα περιλαμβάνουν και τη φωνή του δανειολήπτη, και όχι μόνο των funds. Η δικαστική προστασία για την πρώτη κατοικία πρέπει να επανέλθει, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες δεν θα χάσουν τα σπίτια τους.
  • Η πολιτική μας πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην κοινωνική δικαιοσύνη και την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει δράση και να διασφαλίσει ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν την κατοικία τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
  • Το προσφυγικό είναι ένα σύνθετο και πολύπλοκο θέμα που δεν μπορεί να λυθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Οι αιτίες που το προκαλούν είναι πολλές και η Ευρώπη έχει ευθύνη γι’ αυτές. Πρέπει να εξετάσουμε πώς θα μοιραστεί το βάρος, το Σύμφωνο Μετανάστευσης θα έπρεπε να περιλαμβάνει υποχρεωτική αλληλεγγύη και ενιαίο σύστημα ασύλου για όλες τις χώρες της Ευρώπης.
  • Η πολιτική της Γερμανίας και οι μονομερείς αποφάσεις δεν είναι λύση. Χρειαζόμαστε συλλογικές προσεγγίσεις και συμμαχίες με τις χώρες του Νότου. Η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής, σηκώνει μεγάλο βάρος και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που απαιτεί συλλογικές λύσεις. Ο φράχτης είναι απλώς ένα εργαλείο και δεν αποτελεί τη λύση.
  • Τρία πράγματα πρέπει να κάνει άμεσα η κυβέρνηση: να δυναμώσει τις συμμαχίες μας στην ΕΕ, να τηρεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *