Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να παραταθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα στην Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Με πρωτοβουλία του τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Ψυχογιού και τις υπογραφές 17 ακόμη βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατατέθηκε Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με την παράταση του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα στις Δομές της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Ακολουθεί η Ερώτηση όπως κατατέθηκε:


Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

ΘΕΜΑ: Να παραταθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα στην Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Με την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β’ 4003/2024), δόθηκε παράταση 4 μηνών στις συμβάσεις των εργαζομένων ΚΟΧ στις Υπηρεσίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ). Αυτή η επέκταση αν και αφορούσε 712 ωφελούμενους σε όλη τη χώρα εν τέλει εφαρμόστηκε μόνο για 560, καθώς 152 δεν αποδέχτηκαν την παράταση και αποχώρησαν από το πρόγραμμα.

Η δράση στοχεύει στην επανένταξη μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας, με βάση τα εισοδηματικά τους κριτήρια. Ωστόσο, η περαιτέρω επέκταση του προγράμματος ΔΠ14/2022 είναι απολύτως αναγκαία και απαραίτητη, προκειμένου να διασφαλισθεί η συνέχιση της υποστήριξης λειτουργίας των ΕΔΠΦΑΑ, των ΚΕΔ και των ΚΕΔΝ.

Η τρέχουσα περίοδος καταγράφει τις υψηλότερες μεταναστευτικές ροές από το 2019, με αύξηση 158,78% στις αφίξεις το πρώτο εξάμηνο του 2024. Οι δομές των νησιών αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη πίεση, με τον Ιανουάριο 2024 να καταγράφει 3.283 αφίξεις, σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Η πραγματικότητα αυτή, σε συνδυασμό με την κακή εικόνα που έχουν οι υποδομές των Δομών σε όλη τη χώρα, καθιστά επιτακτική την ανάγκη να παραμείνουν στις θέσεις τους οι εργαζόμενοι ΚΟΧ, που έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ομαλή λειτουργία των δομών, ειδικά σε περιόδους υψηλής πίεσης.

Το Υπουργείο δεν μπορεί να επαναλάβει τη θέση ότι δεν υπάρχουν οι πόροι για την παράταση. Εξάλλου, υπήρξε ένα διάστημα 4 μηνών ώστε να βρεθούν είτε από τον Τακτικό Προϋπολογισμό είτε μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της τρέχουσας περιόδου (2021-2027).

Και, μάλιστα, την στιγμή που δαπανώνται εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ για τις συμφωνίες-πλαίσιο, που έχει συνάψει με εργολάβους το Υπουργείο σε όλη την Ελλάδα, για την συντήρηση ή την κάλυψη αναγκών των Δομών κάνοντας, στην ουσία, εκχώρηση (outsourcing) κρίσιμων υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων του Κράτους και απολύοντας χιλιάδες εργαζόμενους του πεδίου.   

Επειδή, είναι κρίσιμο να διασφαλισθεί ότι οι Δομές ευθύνης της ΥΠΥΤ θα παραμείνουν λειτουργικές

Επειδή, είναι ορατός ο κίνδυνος να χάσουν τη δουλειά τους, αλλά και χαθεί η πολύτιμη εμπειρία των ΚΟΧ.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να παραταθούν άμεσα όλες οι Κοινωφελούς Χαρακτήρα συμβάσεις της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου;
  2. Έχει μεριμνήσει το Υπουργείο, ως όφειλε και ως διαβεβαίωνε τους εργαζόμενους σε απάντηση επιστολών τους, για την εύρεση των αναγκαίων κονδυλίων -είτε μέσω του Τακτικού Προϋπολογισμού, είτε μέσω των συγχρηματοδοτούμενων εργαλείων της περιόδου 2021-2027- ώστε να δοθεί παράταση του προγράμματος ΚΟΧ;
  3. Θα εξασφαλίσει ότι θα αναγνωριστεί η προϋπηρεσία των ωφελούμενων του παρόντος προγράμματος, αλλά και των κύκλων του προηγούμενου αντίστοιχου προγράμματος σε μελλοντικές προκηρύξεις;

Οι ερωτώντες/ώσες Βουλευτές/ριες

Ψυχογιός Γεώργιος

Αποστολάκης Ευάγγελος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κόκκαλης Βασίλης

Κοντότολη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Φάμελλος Σωκράτης

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *