Ψυχογιός σε Ταχιάο: Μετά από 5 χρόνια κυβέρνησης ΝΔ, πρέπει να δώσετε επιτέλους χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Προαστιακού Λουτρακίου

Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Κορινθία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού, για το θέμα του Προαστιακού στο Λουτράκι.

Στην πρωτολογία του ο κ. Ψυχογιός εστίασε στα εξής ζητήματα:


– Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, λίγες μέρες μετά την καταστροφική φωτιά στην Κορινθία, που μας στοίχισε τη ζωή δύο συνανθρώπων μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να ζητήσουμε την υποστήριξη της κυβέρνησης και της πολιτείας για την περιοχή μας, καθώς και τη διαφάνεια στην κατανομή ευθυνών.
– Σήμερα, θα ήθελα να εστιάσω στο έργο του προαστιακού σιδηροδρόμου Λουτρακίου, μια διαχρονική απαίτηση των παραγωγικών φορέων και των κατοίκων της περιοχής. Το έργο αυτό, που υποστηρίζεται από αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αφορά την κανονικοποίηση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής με ηλεκτροκίνηση. Η σύμβαση υπογράφηκε το 2019 και η χρηματοδότηση προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».
– Ωστόσο, παρά το αρχικό χρονοδιάγραμμα, έχουμε εισέλθει στον έκτο χρόνο κατασκευής χωρίς να έχει ολοκληρωθεί. Το έργο αυτό είναι κρίσιμο για τους 22.000 δημότες και τους 100.000 παραθεριστές του δήμου Λουτρακίου. Δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης, και η ΕΡΓΟΣΕ, παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν έχει παρουσιάσει νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.
– Ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο σας για να επιταχύνει την ολοκλήρωση αυτού του έργου; Έχετε επισκεφθεί την περιοχή και συζητήσει με τους φορείς; Κατανοείτε τη σημασία του προαστιακού σιδηροδρόμου για την τοπική κοινωνία;


Κατόπιν της απάντησης του κ. Υφυπουργού πως υπάρχουν δυσκολίες που προκύπτουν από την έλλειψη υλοποίησης του σχεδίου πόλεως και τις απαιτήσεις των σύγχρονων τρένων, οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί και πρότεινε την τοποθέτηση ισόπεδων διαβάσεων ως λύση, το οποίο όμως απαιτεί αλλαγές στη μελέτη του έργου, ο κ.Ψυχογιός επανήλθε δυναμικά θέτοντας τα εξής:


– Παρακολούθησα με προσοχή την απάντησή σας σχετικά με την πρόοδο του έργου που αφορά την περιοχή μας. Θυμάμαι τις συζητήσεις που είχαμε ως κυβέρνηση, όπου καλέσαμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από πολίτες και αυτοδιοίκηση μέχρι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες, προκειμένου να βρούμε λύσεις στα ζητήματα που είχαν προκύψει.
– Η καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτού του έργου, που είναι κρίσιμο για την τοπική κοινωνία και οικονομία, δεν μπορεί να συνεχίζεται. Είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να βρεθούν λύσεις. Η ΕΡΓΟΣΕ και ο ΟΣΕ πρέπει να αναλάβουν δράση και να μας ενημερώσουν για το χρονοδιάγραμμα.
– Η πολιτεία οφείλει να λειτουργεί με αποτελεσματικότητα κι όχι με επικοινωνιακούς όρους, και οι πολίτες περιμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις και δράσεις. Θα περίμενα από τη μεριά σας αυτοκριτική και ακριβείς εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις, ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση έργων, σαν κι αυτό, που θα ωφελήσουν το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία και οικονομία.
– Ας εργαστούμε όλοι μαζί για να διασφαλίσουμε ότι το κράτος στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και ότι οι πολίτες βλέπουν τη ζωή τους να βελτιώνεται μέσα από κρίσιμα έργα υποδομής, αλλά και ότι τα χρήματά τους ως φορολογούμενοι «πιάνουν τόπο».

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *