Γ. Ψυχογιός: Η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στην ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Οι προτάσεις και οι παρεμβάσεις μας κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.
Στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΡΤ και στην εκπομπή “Χωρίς Χρώμα” με τον Γ. Βαθιώτη, ήταν καλεσμένος ο Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός.
- Σε μια πορεία ενός πρώην πρωθυπουργού, πάντα αναγνωρίζονται και τα θετικά, όπως ήταν η αντιδικτατορική δράση του Κώστα Σημίτη ή υπεράσπιση του “όχι” στο δημοψήφισμα για τον θεσμό της βασιλείας, οι ταυτότητες, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ένταξη στην Ευρωζώνη – παρά το γεγονός πως δεν είχε γίνει η απαραίτητη προετοιμασία, με αποτέλεσμα να διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες.
- Ωστόσο υπάρχουν και πολλά αρνητικά, τα οποία έχει ήδη κρίνει και θα κρίνει η ιστορία στο μέλλον. Η πρώτη επαφή της γενιάς μου με την πολιτική ήταν επί εποχής ΠΑΣΟΚ και Κώστα Σημίτη ήταν ο Νόμος Αρσένη που ανατράπηκε στην πορεία με την κινητοποίηση των μαθητών. Ως χώρα είχαμε δώσει όλες τις διευκολύνσεις για τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στη Γιουγκοσλαβία. Ο «εκσυγχρονισμός» που επικαλέστηκε – σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή στροφή της κεντροαριστεράς – δεν υπολόγιζε το κοινωνικό κράτος, ενώ τα συνθήματα «ασφάλεια» και «σταθερότητα» – τα επικαλείται και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης γκρεμίζοντας βασικές κοινωνικές κατακτήσεις. Και βέβαια τα σκάνδαλα, όπου δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός να βλέπει γύρω του να συμβαίνουν όλα αυτά και να μην παρεμβαίνει. Για εμάς ο κ. Σημίτης ήταν πολιτικός αντίπαλος, αλλά ως εκεί.
- Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στο 4ήμερο πένθος, καθώς πρώην πρωθυπουργοί και άνθρωποι που διετέλεσαν σε συγκεκριμένες θέσεις θα πρέπει να τιμώνται επαρκώς. Σε περίπτωση εθνικών τραγωδιών – όπως τα Τέμπη, η Πύλος και άλλες – όμως θα πρέπει να έχουμε επίσης 4ήμερο εθνικό πένθος. Ο κόσμος προκαλείται όταν τηρείται ορθώς ένα πένθος, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο για εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές που χάνονται σε εθνικές τραγωδίες.
- Όπως είπε ο κ. Φάμελλος, σύντομα θα γίνει μια πρόταση για ΠτΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία θα προηγηθεί της πρότασης του πρωθυπουργού. Η πρότασή μας θα κινείται στην πράξη, στην επιδιωκόμενη συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις. Θα είναι μια προσωπικότητα του προοδευτικού χώρου, που στα όρια των αρμοδιοτήτων της θα διαφυλάσσει και θα συμβολίζει την εφαρμογή του κράτους δικαίου για όλους, την προστασία των δημόσιων αγαθών όπως η Παιδεία, το νερό και άλλα και θα λαμβάνει διεθνείς πρωτοβουλίες προς όφελος της χώρας.
- Αυτό που θα κάνουμε εμείς, είναι να συνεννοηθούμε και να προτείνουμε στις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις μια προσωπικότητα με τα χαρακτηριστικά που αρμόζουν. Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του είναι πιθανό να προσπαθήσει να εργαλειοποιήσει τη διαδικασία, με τη λογική να λύσει εσωτερικά του προβλήματα. Αυτό δεν πρέπει να γίνει, διότι δεν είναι καλό για το πολιτικό σύστημα και τη χώρα.
- Το 2019 υπήρξαν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, τα οποία στην ουσία απειλούσαν με κυρώσεις την Τουρκία, για παραβιάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι ένα “όπλο” για τη χώρα, το οποίο ουδέποτε αξιοποίησε η κυβέρνηση. Επειδή άκουσα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μιλάει για χώρα «επαίτη», η κυβέρνησή μας εφάρμοσε μια εξωτερική πολιτική πολυδιάστατη, ενεργητική, με θωράκιση των εθνικών συμφερόντων και αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Τέτοιες εκφράσεις είναι απαράδεκτες.
- Εμείς είχαμε υλοποιήσει σειρά τριμερών διασκέψεων – και μάλιστα με περιφερειακά σχήματα συνεργασίας, που ήταν πολύ σημαντικά. Η κυβέρνηση ούτε καν αγγίζει το παλαιστινιακό, δεν ψηφίζει ούτε την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και την εφαρμογή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου στον ΟΗΕ. Όταν απέχεις από τα να παίρνεις θέση σε τέτοια θέματα και έρχεσαι τώρα να κάνεις συνάντηση με την Αίγυπτο – που καλώς έγινε – είναι επί της ουσίας ένα «πυροτέχνημα» επικοινωνιακό. Διπλωματικά πράττουμε ορθώς, αλλά είναι πολύ αργά, καθώς αυτά θα έπρεπε να καλλιεργούνται από πριν και σε πολλά επίπεδα.
- Θα έπρεπε στη συνάντηση να υπάρξει και μια ρητή καταδίκη για οποιαδήποτε προοπτική τουρκοσυριακού, στα πρότυπα του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, στο οποίο και πάλι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν εξάντλησε τα “όπλα” που είχε.
- Η συνάντηση μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, δεν αρκεί και είναι καθυστερημένη, ενώ θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί εδώ και καιρό (και όχι μόνο με την Αίγυπτο). Εμείς κάναμε ορισμένες προτάσεις. Να γίνει Διάσκεψη ΕΕ – χωρών Ανατολικής Μεσογείου ώστε να θέσουμε τα ζητήματα των παραβιάσεων και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, της Ειρήνης στην περιοχή και της ομαλής και δημοκρατικής μετάβασης στη Συρία. Επίσης, προτείναμε Διάσκεψη στην Αθήνα ειδικά για θέματα θρησκευτικών και εθνοτικών κοινοτήτων στη Συρία.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!