Γ. Ψυχογιός: Να σταματήσει το μπαλάκι ευθυνών, να στηριχθεί η Βρίσα στην πράξη και να αποκτήσει και πάλι ζωή μετά τον σεισμό και την πυρκαγιά που ακολούθησε
Ο τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, ανέδειξε στη Βουλή –μέσω Επίκαιρης Ερώτησης η οποία συζητήθηκε σήμερα– την ανάγκη άρσης της επικινδυνότητας στο χωριό Βρίσα, οκτώ χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό.
Ο κος Ψυχογιός υπογράμμισε πως, μετά την αρχική κήρυξή του παραδοσιακού οικισμού ως επικίνδυνη ζώνη, η Βρίσα, την οποία πρόσφατα επισκέφθηκε ο Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, παραμένει σε εγκατάλειψη από τα συναρμόδια Υπουργεία. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στερείται τεχνικής και οικονομικής επάρκειας, ενώ το κλείσιμο του γραφείου της ΔΑΕΦΚ στη Μυτιλήνη επιδείνωσε την κατάσταση.
Κατήγγειλε την καθυστέρηση απαντήσεων στους ιδιοκτήτες, έλλειψη επαρκών επιτόπιων ελέγχων, χρηματοδοτήσεων ακόμα και διακοπής του επιδόματος ενοικίου για όσους εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω επικινδυνότητας. Έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για το πότε θα δρομολογηθούν οι μελέτες επικινδυνότητας, ποια μέτρα θα ληφθούν για την υποστύλωση των ετοιμόρροπων κτιρίων και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την άρση της επικινδυνότητας ώστε το χωριό να καταστεί κατοικήσιμο. Ζήτησε επίσης άμεσες απαντήσεις για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις από τη φωτιά του 2022, για τις οποίες έχει κατατεθεί και σχετική γραπτή Ερώτηση.
Παράλληλα, κάλεσε το Υπουργείο να προχωρήσει σε άμεση επανεκκίνηση των διαδικασιών αυτοψίας, ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού και νέες μόνιμες προσλήψεις, ενεργοποίηση του συντονιστή της ΔΑΕΦΚ στη Λέσβο και χρηματοδότηση του Δήμου για τις αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις.
Επέκρινε το συνεχές παιχνίδι ευθυνών και απαίτησε να αναλάβει το Υπουργείο την πολιτική και διοικητική ευθύνη, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών των νησιών ενόψει της κλιματικής κρίσης. Τόνισε ότι η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τους κατοίκους για να επανέλθει η Βρίσα στη ζωή και τη λειτουργικότητα.
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Κατσαφάδος, απάντησε ότι έχουν διατεθεί συνολικά πάνω από 21 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και την κατεδάφιση ακατοίκητων κτιρίων. Ανέφερε ότι οι αυτοψίες προχωρούν, και δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωσή τους έως τέλη Απριλίου, ενώ αντέτεινε ότι η ευθύνη για την άρση επικινδυνότητας ανήκει στον Δήμο, ο οποίος έχει χρηματοδοτηθεί με 2,5 εκ Ευρώ. Για τις, δε, αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές, δήλωσε ότι προωθείται ΚΥΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τέλος, σχετικά με τη ΔΑΕΦΚ παρέπεμψε στην Διεύθυνση Αιγαίου και Κρήτης που έχει δημιουργηθεί, χωρίς να δίνει απαντήσεις για τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις μετακινήσεις στη Θεσσαλία εργαζομένων που χειρίζονταν τους φακέλους για τη Βρίσα, ενώ για τον συντονιστή της ΔΑΕΦΚ στη Λέσβο ανέφερε ότι με Νόμο του 2024 θεσμοθετήθηκε ο ρόλος, αλλά λόγω προχωρημένου σταδίου των διαδικασιών στη Βρίσα δεν κρίνεται πλέον απαραίτητος.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!