Ερώτηση Α. Παναγιωτόπουλου και Γ. Ψυχογιού για το πρόγραμμα PhilosII
Με πρωτοβουλία των αρμόδιων τομεαρχών Υγείας, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, και Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Ψυχογιού, και τις υπογραφές 17 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατατέθηκε Ερώτηση σχετικά με τον επικείμενο τερματισμό του προγράμματος Philos.
Αθήνα, 21 Ιουνίου 2024
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: «H πρόωρη διακοπή των συμβάσεων εργασίας των απασχολούμενων στο πρόγραμμα “Philos” δημιουργεί πολύμηνο κενό στην κάλυψη των αναγκών υγείας των μεταναστών και των προσφύγων»
Το πρόγραμμα “Philos” άρχισε να εκτελείται στην Ελλάδα κατ’ εφαρμογή του αρθ. 123 ν. 4549/2018 στο οποίο προβλεπόταν η δυνατότητα αποκλειστικής ανάθεσης στο ΚΕΕΛΠΝΟ, πλέον ΕΟΔΥ, της σχετικής υλοποίησης προγράμματος με αντικείμενο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών. Ήταν μια σωτήρια για τους ανθρώπους της χώρας διάταξη που θεσπίστηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη μέγγενη των μνημονίων και της δαμόκλειας σπάθης των προ-απαιτούμενων. Και είναι ένα πρόγραμμα το οποίο «τρέχει» ως σήμερα.
Ο ν. 5107/2024 και συγκεκριμένα η παρ. 2 του α. 37 προβλέπουν την υποχρεωτική παράταση των συμβάσεων εργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης του προαναφερόμενου προγράμματος ως την έναρξη του νέου προγράμματος ονόματι “Ιπποκράτης Ι” και οπωσδήποτε όχι μετά την 31 Ιουλίου 2024.
Η προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (ΥΜΑ) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), για την υλοποίηση του προγράμματος «Ιπποκράτης Ι», το οποίο αφορά στην παροχή υπηρεσιών υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, με τη συγχρηματοδότηση των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπεγράφη μόλις στις 29 Μαΐου 2024.
Στις 14 Ιουνίου 2024 οι εργαζόμενοι του προγράμματος “Philos” ενημερώθηκαν μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ότι οι συμβάσεις του θα λήξουν οριστικά στις 30 Ιουνίου 2024.
Ο ΕΟΔΥ, λοιπόν, επιδεικνύει μια αδικαιολόγητη σπουδή στη μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας του «Philos», όταν νόμιμα θα μπορούσε να τις διατηρήσει εν ισχύει ως και τις 31 Ιουλίου 2024. Αναρωτιέται κανείς προς τι η βιασύνη, όταν η προγραμματική συμφωνία για το πρόγραμμα “Ιπποκράτης” υπεγράφη μόλις στις 29 Μαΐου 2024 και όποιος και όποια έχει έστω και επιδερμικά ασχοληθεί με την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων γνωρίζει πολύ καλά ότι απαιτείται αρκετός χρόνος έως ότου οι νέοι ανάδοχοι να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στα νέα καθήκοντά τους. Εν προκειμένω, εκτιμάται ότι πριν το Σεπτέμβριο του 2024 οι νέοι ανάδοχοι δεν θα είναι αντικειμενικά σε θέση να αναλάβουν. Δημιουργείται έτσι ένα κενό όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών υγείας των προσφύγων και των μεταναστών, ιδίως εν μέσω καλοκαιριού, οπότε και συνήθως αυξάνονται οι ροές τους προς την Ελλάδα, και λόγω καλού καιρού.
Το ερώτημα είναι: ποιος θα αναλάβει την κάλυψη αυτών των υπαρκτών και πολύ σημαντικών αναγκών; Προς το παρόν ουδείς.
Επειδή η επαρκής κάλυψη των αναγκών υγείας των προσφύγων και των μεταναστών είναι σοβαρό ζήτημα πληθυσμιακής υγείας και πρέπει να υλοποιείται από φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας.
Επειδή η κάλυψη των ανωτέρω αναγκών είναι υποχρέωση της Ελλάδας δυνάμει της ενωσιακής νομοθεσίας αλλά και του διεθνούς δικαίου.
Επειδή η κείμενη νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα παράτασης της ισχύος των συμβάσεων των εργαζομένων του προγράμματος “Philos”, και μάλιστα προκύπτει η ανάγκη νέας παράτασης τουλάχιστον έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.
Επειδή η προσφορά και ιδίως εμπειρία των περίπου 400 εργαζομένων του “Philos” είναι εξόχως σημαντική και δεν πρέπει να χαθεί, αλλά αντιθέτως να αξιοποιηθεί και να προσμετρήσει υπέρ τους με ιδιαίτερη μοριοδότηση στο πλαίσιο της συμβασιοποίησης του νέου προγράμματος “Ιπποκράτης”.
Επειδή είναι πασιφανές το χάσμα επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του Υπουργείου Υγείας.
Επειδή τα προγράμματα «Ιπποκράτης Ι» και «Ιπποκράτης ΙΙ» θα εποπτεύονται από διαφορετικούς φορείς και αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στην ανατροφοδότηση δεδομένων από τις δομές ώστε να γίνεται η απαραίτητη επιδημιολογική επιτήρηση.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Γιατί αποφάσισε ο ΕΟΔΥ να διακόψει πρόωρα την ισχύ των συμβάσεων εργασίας των περίπου 400 απασχολούμενων στο πλαίσιο του προγράμματος «Philos» ενώ ο νόμος του δίνει τη δυνατότητα αυτές να παραμένουν εν ισχύι ως και τις 31 Ιουλίου 2024;
- Δεδομένου ότι η προγραμματική συμφωνία του προγράμματος «Ιπποκράτης Ι» υπεγράφη μόλις στις 29 Μαΐου 2024 και αντικειμενικά οι νέοι ανάδοχοι θα είναι σε θέση να παρέχουν τις υπηρεσίες τους το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο 2024, πως θα καλυφθεί το κενό, ιδίως σε μια περίοδο αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα;
- Προτίθεται να προβλέψει ειδική μοριοδότηση της προϋπηρεσίας όλων των εργαζομένων του προγράμματος «Philos» στο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής ανθρώπινου δυναμικού του προγράμματος “Ιπποκράτης”;
- Με βάση ποια κριτήρια το πρόγραμμα «Ιπποκράτης Ι» δεν υλοποιείται από τον ΕΟΔΥ ή άλλον φορέα εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Ψυχογιός Γιώργος
Αποστολάκης Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γεώργιος
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Ζαμπάρας Μιλτιάδης
Ηλιόπουλος Όθων
Λινού Αθηνά
Μάλαμα Κυριακή
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παππάς Πέτρος
Παπαηλιού Γεώργιος
Πούλου Γιώτα
Σαρακιώτης Ιωάννης
Χρηστίδου Ραλλία