Γ. Ψυχογιός: “Χρειάζεται μια νέα προσέγγιση της ΕΕ: Έμπρακτη και θεσμική αλληλεγγύη αντί για «αποθήκες» ψυχών”

Δήλωση του τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού, για το κλείσιμο συνόρων από Γερμανία και τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ στην μετατροπή της χώρας σε “αποθήκη ψυχών”


“Δεν αρκούν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να εντείνει τους ελέγχους στα χερσαία σύνορα. Ειδικότερα όταν η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει συνταχθεί πλήρως με την γραμμής των κρατών του Βίσεγκραντ.
Χρειάζεται να γίνουν άμεσες κινήσεις ενόψει και της κρίσιμης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 Οκτωβρίου, να γίνει ουσιαστική επανενεργοποίηση της συμμαχίας των χωρών της Μεσογείου και να αναζητηθούν ενεργά νέες συμμαχίες.
Πρέπει επίσης η χώρα να επανέλθει στην «γραμμή» που είχε χαράξει ως απαιτούμενο για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με βασικό αίτημα την εγκαθίδρυση ενός νέου Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου κι ενός σταθερού προγράμματος μετεγκατάστασης όπου η κατανομή των αιτούντων διεθνή προστασία και η εξέταση των υποθέσεών τους θα γίνεται με βάση τις οικονομικές και πληθυσμιακές δυνατότητες κάθε χώρας. Οποιαδήποτε άρνηση συμμετοχής σε αυτό, θα πρέπει να έχει σοβαρές οικονομικές και άλλες κυρώσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η δίκαιη συμμετοχή όλων.
Εξάλλου, η εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση που προβλέπει νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης είναι επιτακτική, καθώς το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ μετατρέπει τις χώρες πρώτης εισόδου σε φυλακές κι αποθήκες ανθρώπων, βάζοντας το ζήτημα κάτω από το χαλί και με σοβαρές νομικές και ανθρωπιστικές συνέπειες για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο.
Παράλληλα, για την καταπολέμηση των αιτίων των μεταναστευτικών ροών, είναι κρίσιμη η δημιουργία προγραμμάτων ενίσχυσης των οικονομιών και κοινωνιών στις χώρες προέλευσης, με έμφαση στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και της κλιματικής κρίσης, ενώ εξίσου σημαντικές είναι και οι πρωτοβουλίες για τον τερματισμό επεμβάσεων και συγκρούσεων σε εμπόλεμες ζώνες.
Τέλος, η εφαρμογή όλων των συνοριακών διαδικασιών πρέπει να γίνεται με πλήρη σεβασμό στις διατάξεις και εγγυήσεις του Διεθνούς Δικαίου και χωρίς εκπτώσεις στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *