Η φονική πυρκαγιά στην Κορινθία επιβεβαιώνει την απουσία σχεδίου αντιμετώπισης. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η επικοινωνιακή διαχείριση της εικόνας της.


Η φονική πυρκαγιά στην Κορινθία – που κόστισε δυο ανθρώπινες ζωές, την καταστροφή σπιτιών και δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δάσους και πυκνής βλάστησης – προκάλεσε την άμεση κοινοβουλευτική παρέμβαση 19 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Με πρωτοβουλία της Βουλευτή Επικρατείας Πόπης Τσαπανίδου και του Βουλευτή Κορινθίας Γιώργου Ψυχογιού κατατέθηκε ερώτηση για την παντελή απουσία σχεδίου αντιμετώπισης πυρκαγιών – ακόμα και το φθινόπωρο – άλλα και για το θλιβερό γεγονός ότι, μετά από κάθε καταστροφή, προτεραιότητα της Κυβέρνησης παραμένει η επικοινωνιακή διαχείριση της εικόνας της.
Οι Βουλευτές αναφέρουν ότι – ενώ είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από την καταστροφική πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου, που ξεκίνησε από το Βαρνάβα Αττικής και με τη μνημειώδη ολιγωρία της Κυβέρνησης έφτασε έως τα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι, η Κυβέρνηση «συνεπής» στην προτεραιότητά της για επικοινωνιακή διαχείριση κάθε κρίσης προκειμένου να μην πληγεί η εικόνα της, πανηγύριζε πρόσφατα – δια του κ. Κικίλια – για το φετινό ιστορικό χαμηλό της εικοσαετίας καμένων εκτάσεων στη χώρα μας και διαβεβαίωνε το πανελλήνιο για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της πολιτικής προστασίας όπου με τη χρήση ραντάρ, μετεωρολογικών σταθμών, τεχνητής νοημοσύνης και drones «ανεβαίνουμε επίπεδο».
Περαιτέρω, τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης ότι παρά το γεγονός ότι η περιοχή της Κορινθίας ήταν σε καθεστώς πορτοκαλί συναγερμού (Κατηγορία 4) και, θεωρητικά τουλάχιστον, ο βαθμός ετοιμότητας στην περιοχή θα έπρεπε να είναι υψηλός, υπήρξε έλλειψη συντονισμού, σχεδιασμού και κατανομής των δυνάμεων που κατέφθασαν για να επιχειρήσουν στο πύρινο μέτωπο.
Στη συνέχεια της παρέμβασής τους, οι βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηλιτεύουν έντονα την απόφαση της Κυβέρνησης να μην ανανεώσει τις συμβάσεις 2500 εποχικών πυροσβεστών που λήγουν την 31η Οκτωβρίου, στερώντας από το κρατικό μηχανισμό – και συγκεκριμένα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία – έμπειρο, εξειδικευμένο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό με ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία στον τομέα της πυροπροστασίας και πυρόσβεσης. Σημειώνεται, δε, ότι στην ως άνω απόφαση περιλαμβάνονται 116 εποχικοί πυροσβέστες από την Κορινθία και αυτή την ώρα βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούν την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να ανακαλέσει την απόφαση μη ανανέωσης των συμβάσεων 2500 εποχικών πυροσβεστών, να προχωρήσει στον επανασχεδιασμό του – εκ του αποτελέσματος αποτυχημένου – μοντέλου πυροπροστασίας και πυρόσβεσης της χώρας και να δοθούν σαφείς απαντήσεις για τον χρόνο της αίτησης αλλά και της παροχής συνδρομής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την φωτιά στην Κορινθία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.


Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

ΘΕΜΑ: Η φονική πυρκαγιά στην Κορινθία επιβεβαιώνει την παντελή απουσία σχεδίου αντιμετώπισης και καταδεικνύει το θλιβερό γεγονός ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης μετά από κάθε καταστροφή παραμένει η επικοινωνιακή διαχείριση της εικόνας της.

Το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου 2024 ξέσπασε πυρκαγιά στα Ροζενά Κορινθίας του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης που, λόγω των καιρικών συνθηκών και της ανεπαρκούς ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού, επεκτάθηκε με το μέτωπο να καταλήγει σε μια ακτίνα περίπου 30 χιλιομέτρων. Ο, μέχρι, τώρα τραγικός απολογισμός είναι, πρωτίστως, οι δυο νεκροί συμπολίτες μας, καμένα σπίτια καθώς και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένων δασικών και αγροτικών εκτάσεων.
Με νωπές ακόμα τις μνήμες από την καταστροφική πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου, που ξεκίνησε από το Βαρνάβα Αττικής και – με τη μνημειώδη ολιγωρία της Κυβέρνησης – έφτασε έως τα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι, κατακαίοντας ό,τι βρήκε στο πέρασμα της, γινόμαστε, δυστυχώς, μάρτυρες ακόμα μιας καταστροφής που λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις για τους ίδιους λόγους.
Πριν μια εβδομάδα, ο αρμόδιος Υπουργός, συνεπής στην – εδώ και πέντε χρόνια – προτεραιότητα της Κυβέρνησης για επικοινωνιακή διαχείριση κάθε κρίσης προκειμένου να μην πληγεί η εικόνα της, πανηγύριζε για το φετινό ιστορικό χαμηλό της εικοσαετίας καμένων εκτάσεων στη χώρα μας ενώ διαβεβαίωνε το πανελλήνιο για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της πολιτικής προστασίας όπου με τη χρήση ραντάρ, μετεωρολογικών σταθμών, τεχνητής νοημοσύνης και drones «ανεβαίνουμε επίπεδο».
Όσον αφορά στη μεγάλη φωτιά στην Κορινθία επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς – που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας – η περιοχή ήταν σε καθεστώς πορτοκαλί συναγερμού (Κατηγορία 4) και, θεωρητικά τουλάχιστον, ο βαθμός ετοιμότητας στην περιοχή θα έπρεπε να είναι υψηλός. Παρ’ όλα αυτά, εκ του θλιβερού αποτελέσματος, ουδεμία ετοιμότητα υπήρξε. Και, κυρίως, υπήρχε έλλειψη συντονισμού, σχεδιασμού, κατανομής των δυνάμεων που κατέφθασαν και γνώση της περιοχής με τα τραγικά αποτελέσματα που είδαμε και παρά την υπερπροσπάθεια όσων επιχειρούσαν και ακόμα επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο.
Την ίδια ώρα, πριν λίγες ημέρες, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την απόφαση της Κυβέρνησης να μην ανανεώσει τις συμβάσεις δυόμιση χιλιάδων εποχικών πυροσβεστών που λήγουν την 31η Οκτωβρίου. Με την απαράδεκτη και αδικαιολόγητη αυτή απόφαση η Κυβέρνηση πετάει στο δρόμο και στερεί από το κρατικό μηχανισμό – και συγκεκριμένα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία – έμπειρο, εξειδικευμένο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό με ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία στον τομέα της πυροπροστασίας και πυρόσβεσης. Σημειώνουμε ότι στην ως άνω απόφαση περιλαμβάνονται 116 εποχικοί πυροσβέστες από την Κορινθία και αυτή την ώρα βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς.

Με βάση τα παραπάνω,


Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Προτίθεται να ανακαλέσει την απόφαση απομάκρυνσης των εποχικών πυροσβεστών που η σύμβαση τους λήγει την 31η Οκτωβρίου;
  2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να επανασχεδιαστεί το – εκ του αποτελέσματος αποτυχημένο – μοντέλο πυροπροστασίας και πυρόσβεσης της χώρας;
  3. Πότε ζητήθηκε η συνδρομή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για μια φωτιά που έχει ήδη κάψει πάνω από 80.000 στρέμματα και πότε ενήργησε στο πεδίο η αποσταλθείσα βοήθεια;

Οι Ερωτώντες/ώσες Βουλευτές

Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)

Ψυχογιός Γεώργιος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Γεροβασίλη Όλγα

Γιαννούλης Χρήστος

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Καραμέρος Γεώργιος

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Ιωάννης

Φάμελλος Σωκράτης

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *