Γ. Ψυχογιός: Κυβερνητικός ανασχηματισμός εσωτερικών διευθετήσεων που προσβάλλει την κοινωνία με πολλές επιλογές του.

Στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και στην εκπομπή “Kontra24” με τη Λουκία Γκάτσου, ήταν καλεσμένος ο Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός.

  • O ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε είναι ένα “μικρό και ευέλικτο σχήμα”, όπως έλεγε και ο πρωθυπουργός, με πάνω από 60 υπουργούς και υφυπουργούς. Μεγαλύτερο σχήμα από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία ή την Κίνα. Αυτό από μόνο του λέει πολλά.
  • Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε έναν ανασχηματισμό χωρίς να ακούσει την κοινωνία, προσπαθώντας να μειώσει την αναξιοπιστία της κυβέρνησης. Όμως, ένας ανασχηματισμός δεν αρκεί, καθώς οι πολίτες δείχνουν απογοήτευση και απαξίωση για τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα, κάτι που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.
  • Ο πρωθυπουργός διατήρησε υπουργούς που είχαν προκαλέσει την κοινωνία, όπως οι κ. Γεωργιάδης, Φλωρίδης και Χρυσοχοΐδης, ενώ ανέβασε και άλλους, όπως ο κ. Τσαβδαρίδης και ο κ. Παπασταύρου. Επίσης, η τοποθέτηση του κ. Βορίδη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου – που είναι ο τομέας μου – ενισχύει την ακροδεξιά στροφή της κυβέρνησης. Οι αλλαγές φαίνονται περισσότερο ως εσωτερικές διευθετήσεις και μια προσπάθεια να περιοριστούν οι απώλειες προς τα δεξιά.
  • Αυτός δεν είναι ένας σοβαρός ανασχηματισμός και προφανώς δεν αλλάζει τις πολιτικές. Τις πολιτικές που φτωχοποιούν τους πολίτες και ξηλώνουν το κοινωνικό κράτος.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πέρασε δύσκολες στιγμές με δύο διασπάσεις, αλλά έχει επανέλθει με σοβαρότητα, δυναμισμό και αυτοπεποίθηση. Η κοινοβουλευτική ομάδα είναι ενεργή και αποτελεσματική, πρώτη στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Συναντάμε τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, όπως κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς, ανθρώπους του μεταναστευτικού και δικηγόρους, και δίνουμε μάχες για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση και ανασυγκρότηση του κόμματος.
  • Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος ζητάει πολιτική λύση, παρά τον αντισυστημισμό που έχει προκληθεί από την αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το χάος και η ζούγκλα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης, οπότε δεν τίθεται δίλημμα. Οι πολίτες, λοιπόν, σε ποσοστό 18,7%, θεωρούν ότι τα κόμματα της Αριστεράς πρέπει να συνεργαστούν.
  • Με την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή και την πρόταση δυσπιστίας, όπου ο πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος κάλεσε δημόσια τις υπόλοιπες δυνάμεις σε ανοιχτό διάλογο, επιδιώκουμε τη συνεργασία. Προτείναμε μια προγραμματική βάση 5 σημείων, που περιλαμβάνει υγεία, παιδεία, εργασία, κοινωνικό κράτος και κράτος δικαίου, για να προχωρήσουν οι απαραίτητες ζυμώσεις και συνεννοήσεις.
  • Έχουμε την κυβερνητική εμπειρία και τις καλές παρακαταθήκες πολιτικών, κυρίως στον κοινωνικό τομέα, που δείχνουν το δρόμο. Αυτό συνέβη μάλιστα σε περίοδο μνημονίων, όταν παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη. Εξάλλου, το 52% του κόσμου πιστεύει ότι το 2019 βρισκόταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από ό,τι σήμερα.
  • Οι εναλλακτικές προτάσεις συνοδεύονται από παραδείγματα, όπως η κυβέρνηση της Ισπανίας, που μείωσε τα ωράρια εργασίας σε 7 ώρες και αύξησε την παραγωγικότητα. Υπάρχουν μέτρα για τη στεγαστική κρίση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με κοινωνική κατοικία και επιδοτήσεις ενοικίου. Παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα προστατεύουν την πρώτη κατοικία και περιορίζουν τους πλειστηριασμούς. Επίσης, ενισχύονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους και προωθείται καθολική πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Αυτά τα παραδείγματα πρέπει να τα παρουσιάσουμε στον κόσμο, να τα κατανοήσει και να μην καταφύγει σε αντισυστημικές επιλογές που δεν προσφέρουν λύσεις, αλλά ανακυκλώνουν το ίδιο αφήγημα.
  • Τέλος, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του εκπροσώπου της Νίκης που προσπαθούσε να δικαιολογήσει τις απαράδεκτες ενέργειες του βουλευτή Ν. Παπαδόπουλου στην Εθνική Πινακοθήκη, σημείωσε ότι στη χώρα και την κοινωνία μας ο καθένας μπορεί να διαφωνεί με κάτι αλλά οφείλει να το σέβεται και όχι να το καταστρέφει γυρίζοντας μας πίσω σε άλλες σκοτεινές εποχές.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *