Γ. Ψυχογιός: Ο προγραμματισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένει μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες και τις προκλήσεις της εποχής

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής και Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Κορινθίας, Γιώργος Ψυχογιός, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για το πρόγραμμα εργασιών της Ε.Ε. το 2025, κατέθεσε τις βασικές θέσεις του κόμματος για μια σειρά κρίσιμων ευρωπαϊκών ζητημάτων.

Ο κ. Ψυχογιός επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάσσεται υπέρ μιας Ευρώπης που επενδύει στη διπλωματία και την ειρηνική επίλυση διαφορών αντί της στρατιωτικοποίησης. Υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα “Rearm Europe”, ύψους 800 δισ. ευρώ, κινείται προς μια λογική οικονομίας πολέμου, με ενδεχόμενες περικοπές κοινωνικών δαπανών, γεγονός που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Παράλληλα, υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κυβέρνησης για την έκδοση ευρωομολόγου και τη θέσπιση ρήτρας διαφυγής για κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες, υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνική συνοχή είναι κρίσιμος παράγοντας και για την εξωτερική πολιτική. Εξέφρασε δε ανησυχία για το ενδεχόμενο επηρεασμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος στη συμφωνία Mercosur, προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για τους Έλληνες παραγωγούς, την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και την επισιτιστική ασφάλεια. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη στήριξης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και στην ενίσχυση θεσμικών εγγυήσεων απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς.

Σχετικά με την οικονομία, συμφώνησε με τα μέτρα απλούστευσης των επενδύσεων και τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τονίζοντας όμως την ανάγκη αναπροσαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερες ΜμΕ. Τάχθηκε υπέρ της απανθρακοποίησης, επισημαίνοντας όμως την απουσία στρατηγικού σχεδίου για τη δίκαιη μετάβαση και την απουσία μέριμνας για όσους χάνουν την εργασία τους, ειδικά στη Δυτική Μακεδονία.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, επισήμανε την ανεπαρκή προσέγγιση της Ε.Ε., η οποία επικεντρώνεται στις επιστροφές, χωρίς να προωθεί έναν δίκαιο μηχανισμό κατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών. Τόνισε την ανάγκη για νόμιμες και ασφαλείς διόδους, όπως επιτάσσει το Σύμφωνο του ΟΗΕ στο Μαρακές, καθώς και για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της ΕΣΔΑ.

Αναφερόμενος στη στρατηγική της Ε.Ε. για την ανθεκτικότητα των υδάτων, υπογράμμισε ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί.

Τέλος, σχολίασε την πολιτική της Ε.Ε. για τη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι η καταδίκη της διακοπής της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα δεν αρκεί, καθώς απαιτούνται σαφείς κυρώσεις και πιέσεις προς το Ισραήλ για εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Υπογράμμισε, δε, ότι η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από μια δίκαιη λύση δύο κρατών, με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα στα σύνορα του 1967.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, απέναντι σε πολιτικές που εντείνουν τις ανισότητες και υπονομεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *